Logo Noorhoff Uitgevers
 • Door de oefentoets zijn leerlingen optimaal voorbereid op de toets

  • de redactie
  • 14 maart 2017
  • 4

  Volgend schooljaar (2017-2018) starten de eerste scholen met de nieuwe generatie leermiddelen van Noordhoff Uitgevers. In de nieuwe edities van 10 vo-methodes* sluiten boek en digitale omgeving perfect op elkaar aan. Daarbij is slim gebruikgemaakt van de vele digitale mogelijkheden die er zijn. Eén van de instrumenten die is ontwikkeld is de oefentoets: een toets die een leerling kan maken ter voorbereiding op een toets. De uitslag laat precies zien waaraan hij nog moet werken. Zo worden oefenen, oefentoets en toets een logisch geheel.

  Rosie van Veen is uitgever bij Noordhoff en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de oefentoetsen van Nieuw Nederlands. ‘Het was een behoorlijk karwei voor onze auteurs om bij elk hoofdstuk oefentoetsen te maken. De constructie ervan gebeurt namelijk even nauwkeurig als de constructie van de uiteindelijke toetsen en daar komt heel wat bij kijken. Bijvoorbeeld dat er in elke toets een mix van cognitieve vaardigheden aan bod moet komen. Onze auteurs hebben daarom trainingen gevolgd voor de constructie van toetsen.’

  Studieadvies

  Bij Grandes Lignes en Stepping Stones waren er al oefentoetsen met studieadvies. Noordhoff biedt ze nu aan voor álle nieuwe edities. Als de leerling de oefentoets digitaal maakt, ziet hij per (deel)vaardigheid of onderwerp hoe hij gescoord heeft. Van Veen: ‘Wanneer een leerling voor spelling maar 40 procent scoort, krijgt hij op zijn scherm de melding dat hij hieraan nog moet werken. Hij wordt verwezen naar de bijbehorende theorie, oefenmateriaal en soms naar video-uitleg. De extra oefenstof helpt leerlingen bij het inslijpen van bijvoorbeeld spelling of woordenschat. Bij Grandes Lignes wordt bijvoorbeeld verwezen naar Slim Stampen als een leerling zijn vocabulaire onvoldoende beheerst. Nadat een leerling de stof opnieuw heeft bestudeerd en geoefend is er de mogelijkheid om nog een oefentoets te maken.’

  Minder focus op cijfer

  Uit onderzoek blijkt dat leerlingen het prettig vinden om zich op deze manier op een toets voor te bereiden. Van Veen vult aan: ‘Leerlingen richten zich bij deze voorbereiding minder op het cijfer en meer op de mate waarin ze bepaalde onderdelen onder de knie hebben. Sommige leerlingen zijn namelijk geneigd om een laag cijfer voor grammatica met woordjes leren te compenseren of andersom. Die neiging is er nu minder.’

  Noordhoff werkt momenteel aan de volgende stap in de ontwikkeling van de oefentoetsen, zodat leerlingen zich nog gerichter op een toets kunnen voorbereiden. Voorbeelden van vervolgstappen zijn het kunnen nakijken van open vragen en het maken van deeloefentoetsen voor verschillende domeinen of vaardigheden.

  *Noordhoff Uitgevers lanceert schooljaar 2017/2018 een nieuwe editie met adaptieve leerroutes voor Nieuw Nederlands, Grandes Lignes, Getal & Ruimte, Moderne Wiskunde, Pincode, buiteNLand, Nectar, Chemie, Chemie Overal en Overal NaSk.

  Meer lezen? Bekijk dan hier ons blog over nieuwe adaptieve methodes. Of lees hier alles over rekening houden met de verschillen in gemiddelden.  Hier vindt u alles over de pilot van gepersonaliseerd leren. Als laatste kunt u hier alles lezen over omgaan met verschillen in de klas.

  Delen is het nieuwe
  vermenigvuldigen

  Reageren is leren!

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

  4 reacties

  • Petra van de Schoot-Jonkers
  • 8 april 2017 - 11:04 uur
  Mijn ervaring met oefentoetsen zijn niet positief. Zowel als docent niet, als als ouder. Een oefentoets moet bijna foutloos gemaakt worden, wil je voor de toets een voldoende halen. Het niveau laat vaak te wensen over. Ik merk hierbij wel op dat ik toetsen van methode niet helemaal gebruik maar aanpas en aanvul. Mijn dochter geeft aan dat het ook wel vak afhankelijk is.
   • 11 april 2017 - 15:45 uur
   Heel jammer dat de ervaring tot nu toe niet positief is. We willen uw ervaringen graag horen! Vindt u het goed dat we u een mail sturen met een uitnodiging? Dan kunnen we er wat dieper op in gaan.
  • Diana Klaver
  • 23 maart 2017 - 16:03 uur
  Moet de digitale oefentoets apart op de boekenlijst aangegeven worden of zit dit in het digitale leerlingenkit? Komend jaar gaan we starten met editie 12 van Getal en Ruimte ter vervanging van editie 10.
   • 30 maart 2017 - 14:17 uur
   Goede vraag Diana! Sorry voor het late antwoord. De oefentoetsen zitten bij de licentie in, dus dat komt helemaal goed. Laat u ons komend jaar weten hoe de 12e editie van Getal & Ruimte bevalt?
  Sluiten