Logo Noorhoff Uitgevers
 • Marieke Simonis op Congres Gepersonaliseerd leren van Noordhoff Uitgevers: ‘Tijd voor verandering’

  “Veranderen gaat niet vanzelf. Bepaal wat je nodig hebt voor de volgende stap. En schep tijd voor inspiratie.” Met tal van direct bruikbare tips helpt organisatiepsycholoog en trainer in didactiek en ICT Marieke Simonis de onderwijswereld op weg naar innovatie. Zij sprak op het Congres Gepersonaliseerd leren van Noordhoff Uitgevers op 26 januari 2017 in de Utrechtse Jaarbeurs.

  Simonis inspireert scholen en docenten om zoveel mogelijk te halen uit de inzet van ICT in het onderwijs. Die technologie levert bij effectief gebruik tijd op. En tijd is naar haar ervaring het grootte knelpunt voor verandering binnen het onderwijs. De docenten moeten tijd krijgen om te experimenteren en het is aan de schoolleiding om die tijd voor hen vrij te maken. Via een verkort lesrooster kan bijvoorbeeld ruimte worden gecreëerd voor een trainingstraject.

  Miniconferentie

  Docenten kunnen ook binnen de school veel van elkaar leren: “Organiseer een miniconferentie wanneer je ergens geïnspireerd van terugkomt. Gebruik ook de intranetsite en nieuwsbrieven van de school om elkaar te inspireren”. Als sprekend voorbeeld noemt Simonis de ‘Tip van de maand’: een wiskundedocent die zijn collega’s via een nieuwsbrief uitlegt hoe hij de les ‘rekenen met procenten’ in zijn klas heeft gedifferentieerd.

  Facebook

  Ook buiten de schooldeuren kunnen docenten veel meer kennis met elkaar delen, vindt Simonis: “Benut eens een open dag om eens een kijkje te nemen op een andere school. Ga online. Deel documenten op Google Drive, creëer een facebookgroep met docenten in Nederland, ga bloggen, benut Twitter en andere social media.”

  Last but not least vormen de leerlingen zelf een waardevolle bron van informatie. Met een door scholieren gemaakte animatiefilm over de invoering van tutorklassen op hun middelbare school, gaf Simonis op het congres ten slotte het woord aan de kinderen. “Want daar doen wij het uiteindelijk voor.”

  Bekijk hier de keynote van Marieke Simonis terug
  Delen is het nieuwe
  vermenigvuldigen

  Reageren is leren!

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Sluiten