Logo Noorhoff Uitgevers
 • Oefentoetsen helpen tegen toetsstress!

  • de redactie
  • 6 juni 2017
  • #
  • 0

  Het einde van het schooljaar is in zicht. Veel leerlingen zijn gespannen; de toetsweken komen eraan en leerlingen hebben last van toetsstress. Gezonde spanning is niet erg. Het hoort er een beetje bij. Maar soms blokkeren leerlingen hierdoor, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

  Toetsstress voorkomen

  Toetsstress ontstaat als leerlingen zich onzeker voelen. Ze vragen zich af of ze wel genoeg weten om de toets goed te kunnen maken. En of ze zich voldoende hebben voorbereid of dat ze nog meer moeten leren. De meeste spanning verdwijnt als leerlingen vóór de toets weten dat ze goed zijn voorbereid. Dat geeft zelfvertrouwen, wat wel zo fijn is als je weet dat je binnenkort een toets hebt.

  Oefentoetsen

  Om ervoor te zorgen dat leerlingen zich goed kunnen voorbereiden op een toets, hebben wij bij een groot aantal methodes, waaronder alle nieuwe methodes, oefentoetsen ontwikkeld. Als leerlingen een oefentoets hebben gemaakt, krijgen ze een studieadvies dat precies aangeeft wat ze nog moeten doen voor een optimale voorbereiding op de uiteindelijke toets. Daarna kunnen ze nog een oefentoets maken om te kijken of hun score verbeterd is.

  Uit onderzoek blijkt dat leerlingen zich graag met oefentoetsen voorbereiden. Rosie van Veen, uitgever bij Noordhoff: ‘Leerlingen richten zich bij de voorbereiding minder op het cijfer en meer op de mate waarin ze bepaalde onderdelen onder de knie hebben. Wanneer een leerling voor spelling maar 40 procent scoort, krijgt hij op zijn scherm de melding dat hij hier nog aan moet werken. Hij wordt verwezen naar de bijbehorende theorie, oefenmateriaal en soms naar video-uitleg.’

  Wedstrijd tegen toetsstress

  Om leerlingen te motiveren oefentoetsen te maken hebben we de wedstrijd ‘Ontsnap aan de toetsstress‘ bedacht. Wie werkt met een lesmethode van Noordhoff kan meedoen. Om punten te verzamelen maken leerlingen zoveel mogelijk oefentoetsen. De klas met de meeste punten wint een Escape Room voor de hele klas klas. Op dit moment staan de klassen 3GA2 van CS De Hoven Lyceum Oudehoven en B1K van RSG Wiringherlant aan kop. Maar wie weet, overtreft uw klas hun score!

  Doet uw klas ook mee?

  Meedoen is eenvoudig en gratis. Meld je aan voor de actie, maak zoveel mogelijk oefentoetsen en maak kans op een Escape Room voor de hele klas!

  Meer lezen?

  Lees hier het interview met uitgever Rosie van Veen over oefentoetsen.

  Delen is het nieuwe
  vermenigvuldigen

  Reageren is leren!

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Sluiten